–>

Чадот од Канада стигна до Европа, се чувствува во Норвешка

aa
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Чадот кој се појави поради големиот број шумски пожари во Канада и кој веќе зафати делови од САД, стигна и до Норвешка.

Според Си-Ен-Ен, во последните денови облаци чад се протегале од Канада преку Гренланд и Исланд, па се до Норвешка.

Научниците од Норвешкиот институт за истражување на климата и животната средина (НИЛУ) успеаја да го откријат зголемувањето на чадот со помош на високо чувствителни инструменти, а потоа да го потврдат неговото потекло користејќи предвидливо моделирање.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK