Борел: Се соочуваме со две брутални војни, а многу тензии, меѓу кои и на Западен Балкан, можат да излезат од контрола

Борел-Не-гледаме-светло-на-крајот-од-тунелот.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKВисокиот претставник на ЕУ за надворешни работи и безбедносна политика, Жозеп Борел, изјави дека Европа се соочува со две „брутални војни“ во близина на нејзините граници и многу тензии кои лесно можат да излезат од контрола.

Борел, говорејќи во средата на крајот на Шумановиот форум за безбедност и одбрана во Брисел, предупреди дека некои од овие кризи би можеле да ескалираат во голема глобална конфронтација „во време кога светот стана мултиполарен, а мултилатералниот систем што треба да го одржува мирот е длабоко ослабен“.

„Ние Европејците се соочуваме со две брутални војни во близина на нашите граници и многу тензии кои лесно можат да излезат од контрола – во Либија, во Сахел, на Западен Балкан, во Кавказ, во Судан, Африка, на границите (Демократска) Република Конго, во Заливот, во Јужното Кинеско Море, во Јужна Азија, (и) бандите и наркокартелите во Латинска Америка и Централна Америка“, рече Борел.

Тој додаде дека дури и институциите кои се јадрото на системот на Обединетите нации, како што е Меѓународниот суд на правдата (МСП), може да бидат ослабени.

„Доколку не се почитуваат пресудите на Меѓународниот суд на правдата, светот ќе биде во многу полоша ситуација. И следниот пат нема да се жалиме повторно до Меѓународниот суд на правдата ако овој пат неговата пресуда не биде спроведена – а не беше. Не е“, нагласи Борел.

Тој додаде дека знае дека „географијата е важна“ и дека „војните што ни се блиску се поважни од војните што се далеку“.

„Но, сите тие се меѓусебно поврзани. Секоја војна, секоја криза каде било, влијае на кое било друго место во светот“, рече Борел и додаде дека јавните добра се загрозени, од цените на енергијата до слободата на пловидба.

Тој оцени дека Шумановиот форум за безбедност и одбрана е неопходен и важен состанок.

„Тоа е втор чекор во насока на ангажирање на Европејците со остатокот од светот, а остатокот од светот со нас“, рече Борел.

Вчера во Брисел се одржа вториот Шуманов форум за безбедност и одбрана на кој политичките актери, високите носители на одлуки, воените претставници на земјите-членки на ЕУ и на повеќе од 60 земји партнери, како и меѓународни и регионални претставници

Целта на форумот беше да се расветли како сегашните и потенцијалните мировни, безбедносни и одбранбени партнерства можат да одговорат на најитните безбедносни закани и предизвици и да придонесат за глобалниот мир и безбедност, како и да го поддржат меѓународниот поредок и мултилатерализмот заснован на правила.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK