Блинкен: САД координираат дипломатски одговор за да се спречи ескалација

677z381_blinken-65f993572e44d.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKДржавниот секретар Ентони Блинкен рече дека САД ги поминале изминатите 36 часа „координирајќи го дипломатскиот одговор за да се обидат да спречат ескалација“.

„Силата и мудроста мора да бидат различни страни на иста монета“, рече Блинкен повикувајќи го Израел да покаже воздржаност во својот одговор. Блинкен истакна дека е во контакт со колегите во регионот „и ќе продолжи да го прави тоа во часовите и деновите што доаѓаат“.

„Не бараме ескалација, но ќе продолжиме да ја поддржуваме одбраната на Израел и да го штитиме нашиот персонал во регионот“, рече Блинкен.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK