–>

Бербок: На украинските сили им треба помош за да исчистат огромна област минирана од Русите

berbok
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Огромната област минирана од руската армија во југоисточна Украина им отежнува на украинските војници и на Киев му е потребна опрема која ќе им помогне да ја надминат таа ситуација, изјави германската министерка за надворешни работи Аналена Бербок.

„Во моментов разговараме како можеме да го исполниме ова барање“, рече таа на прес-конференција во Берлин со нејзиниот естонски колега Маргус Цакна, нагласувајќи дека Берлин ќе дејствува заедно со другите партнери.

Претходно денеска Бербок ги повика Австралија и другите земји од регионот на Пацификот да соработуваат поблиску со нивните европски партнери со оглед на сè поагресивната политика на Кина, потсетува ДПА. Таа ги соопшти забелешките на онлајн состанок во австралискиот институт Лови, тинк-тенк со седиште во Сиднеј. „Соработката го засилува нашиот глас, единството ја зголемува нашата моќ“, нагласи таа.

„Кина се промени, затоа мора да се промени и нашата политика кон Кина“, додаде министерката. – Гледаме свет на зголемено системско ривалство, во кој некои авторитарни режими се обидуваат да го променат светскиот поредок за да ги зголемат своите сфери на влијание, користејќи не само воена, туку и економска моќ, нагласи таа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK