Австралија ги зголемува таксите за студентска виза, сака да ја спречи рекордната миграција

Screenshot-2024-07-01-093101.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKАвстралија соопшти дека има повеќе од двојно зголемени визни такси за странски студенти, што е најнов потег на владата да ја спречи рекордната миграција, што го зголеми притисокот врз и онака тесниот пазар на станови.

Од 1 јули, таксата за меѓународна студентска виза се зголеми на 1.600 австралиски долари (1.068 американски долари) од 710 австралиски долари, додека на имателите на визи за посетители и на студентите со привремени визи за дипломски студии им е забрането да аплицираат за студентска виза во земјата.

„Промените кои стапуваат на сила денес ќе помогнат да се врати интегритетот на нашиот меѓународен образовен систем и да се создаде миграциски систем кој е поправеден, помал и подобар за Австралија“, рече министерката за внатрешни работи Клер О’Нил.

Официјалните податоци објавени во март покажаа дека нето имиграцијата се зголемила за 60 отсто на рекордни 548.800 луѓе во годината до 30 септември 2023 година.

Зголемувањето на таксите го прави барањето за студентска виза за Австралија многу поскапо отколку во конкурентните земји како што се САД и Канада, каде што чинат околу 185 американски долари, односно 150 канадски долари.

Владата рече дека исто така ги затвора дупките во визните правила што им овозможуваа на странските студенти континуирано да го продолжуваат својот престој во Австралија, откако бројот на студенти со втора или последователна студентска виза се зголеми за повеќе од 30 отсто на повеќе од 150.000 од 2022 до 2023 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK