Авганистан го пријави првиот случај на полио во 2023 година

virus_polio_34545453
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

– Авганистан го пријави својот прв случај на детска парализа во 2023 година, откако четиригодишно дете стана последната жртва на болеста која парализира.Авганистанското Министерство за здравство соопшти дека случајот е регистриран во областа Бати-Кот во источната провинција Нангархар.

Минатата година во Авганистан беа откриени два случаи на див тип полиовирус.

За претстојната недела е планирана нова кампања за вакцинација против детска парализа, во која повеќе од 6,4 милиони деца ќе бидат вакцинирани против оваа болест, додаваат од Министерството.

Кампањите за вакцинација во Авганистан и Пакистан често наидуваат на тешкотии поради теориите на заговор дека вакцинацијата против детска парализа предизвикува неплодност или дека оние кои вакцинираат се користат како шпиони. Во многу инциденти, медицинските лица кои вакцинираат против детска парализа биле нападнати од екстремисти.

Детската парализа е вирусна болест за која нема лек и може да се спречи само со вакцинација. Може да предизвика парализа и да доведе до смрт.

Фото: Интернет

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK