Алжир и Оман беа воздржани за време на гласањето за резолуцијата за Сребреница

х-4.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKАлжир и Оман беа воздржани за резолуцијата за Сребреница, а по гласањето на седницата на Генералното собрание на ОН, претставникот на Алжир рече дека земјата е убедена дека политичките актери во Босна и Херцеговина и во регионот воопшто би морале да ги надминат нивните спорови и несогласувања и дека тоа може да се постигне преку мирен соживот, помирување, дијалог и меѓусебно почитување.

„Се воздржавме од гласањето. Жалиме што нацрт-резолуцијата не беше усвоена со консензус со цел да им се оддаде почит на жртвите. Прво, Алжир ја повторува својата доследна поддршка за почитување на сите повелби на ОН за меѓународното право, вклучувајќи го меѓународното хуманитарно право и меѓународното право за човекови права Откако Алжир пристапи кон Конвенцијата за спречување и казнување на криминалот на геноцидот, Алжир силно го осудува секој геноцид, сите злосторства против човештвото, вклучувајќи го и геноцидот во Сребреница во 1995 година. интегритетот на Босна и Херцеговина.

Претставникот на Оман рече дека земјата го поддржува залагањето сторителите на злосторствата да одговараат во согласност со меѓународното право.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK