16 американски држави го тужат Бајден

bajden1.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKГрупа од 16 американски држави поднесоа тужба против претседателот Џо Бајден и претставници на Министерството за енергетика поради суспензијата на дозволите за извоз на течен природен гас (ЛНГ). На крајот на јануари, претседателот Бајден го паузираше издавањето на дозволите за извоз на ЛНГ, а Министерството за енергетика објави анализа за нивното влијание врз економијата и животната средина.

Забраната е неуставна и ги прекршува одредбите за приоритетен статус на извоз и сопствената политика на Министерството за енергетика, тврди канцеларијата на јавниот обвинител на Тексас, Кен Пакстон, во соопштение објавено вчера.

„Тексас е најголемиот производител на сурова нафта и природен гас во државата, а забраната на кабинетот на Бајден ќе и наштети на економијата на Тексас и на милионите кои се потпираат на испораките од Тексас“, се вели во соопштението.

Заедно со Тексас, групата ја вклучува и сојузната држава Луизијана, исто така важен производител на гас во САД. Забраната особено ја загрижи Европа, која денес купува повеќе од 60 отсто од американскиот извоз.

Денес, САД се најголемиот снабдувач на течен гас во Европа, а увозниците предупредуваат дека забраната може да има негативни последици за енергетската безбедност на Стариот континент во иднина, на пример во форма на зголемување на цените поради недоволното количество гас на пазарот, како што истакна најголемиот германски трговец на мало Uniper.

Портпаролот на Европската комисија на почетокот на февруари изјави дека одлуката на САД „нема да влијае на безбедноста на снабдувањето со гас во ЕУ на краток или среден рок“. Водечката јапонска електроенергетска компанија JERA изјави дека американското суспендирање на нови проекти, доколку продолжи, може негативно да влијае на снабдувањето на Јапонија и светот.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK