14 тези на Даи Ксу, професор на Академијата за национална одбрана на Кинеската Народна Армија

kina_4565464-678x381
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

„14 тези на Даи Ксу, професор на Академијата за национална одбрана на Кинеската Народна Армија, формулирани од него врз основа на влошувањето на американско-кинеските односи.

Четири „не бидете изненадени“.

1. Не изненадувајте се од омразата од страна на САД кон НР Кина (секогаш ќе биде)
2. Не бидете изненадени од жестокоста на САД во преговорите и нивното лудо темпо (САД не се заинтересирани за балансирани преговори и изнаоѓање на компромиси)
3. Не се изненадувајте бидејќи ниту една држава не ја поддржа НР Кина (НР Кина е должна да се потпре толку на себе и на својата сила)
4. Не се изненадувајте што во САД се формираше обединет фронт против НР Кина меѓу двете водечки партии
Врз основа на горенаведеното „изненадување“, неопходно е да се прилагоди нашето разбирање за САД

Десет „разбирање“

1. Немојте да мислите дека американскиот империјализам е тигар од хартија, тој е вистински тигар, кој што е опасен
2. Не очекувајте САД секогаш да грешат. САД имаат добро осмислени механизми за корекција
3. Американскиот империјализам не придава голема важност на идеологијата, тој ги цени само економските и трговските интереси
4. Не трубете пред вратите на американските империјалисти, извикувајќи „Сакам да ве надминам, сакам да ве заменам, сакам да бидам првиот на светот“
5. Не барајте пријателство со САД и нејзините сојузници. Америка има многу сојузници, но САД никогаш нема да ги жртвува своите интереси за да им угоди на сојузниците
6. Фактот дека американскиот шеф е светски шеф – тоа треба да се признае. Иако можете емоционално да го негирате ова, емоциите не можат да ги заменат фактите
7. Не споделувајте информации за вашите технички достигнувања. Секое ваше фалење ќе се толкува како кражба на технологии

8. Американскиот империјализам е господар на стратегијата. Никогаш не дозволувајте да играте стратегија со американците
9. Не очекувајте ништо да се промени како резултат на изборите во САД
10. Немојте да мислите дека се борите само со американскиот империјализам. Зад САД е огромна стратешка алијанса. Можеби некои земји не сакаат, но на крајот, тие ќе продолжат да чекорат заедно со американскиот империјализам“

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK