–>

Проф. Трајковски: Југославија да беше стопати полоша, ќе беше стопати подобра од ова што го имаме денес

trajkovski
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Југославија да беше стопати полоша, ќе беше стопати подобра од ова што го имаме денес: знамето со карта на Голема Албанија на плоштадот во Тетово во свечена атмосфера како симбол на немоќна и распадната држава.

Во Југославија ова немаше да се случи, бидејќи само тогаш бевме вистински суверена држава. Сега е доцна и за плачење, а не се офајдија многу ни тие што го иницираа нејзиното растурање.
Парадоксално, но и на самите Албанци тогаш им беше подобро. Секоја осма година, по национален клуч Албанец стануваше претседател на СФРЈ, без никакви пазарења и уценувања. Албанците со југословенскиот пасош слободно патуваа и се вработуваа во Швајцарија и Германија, додека нивните сонародници од Албанија за обид за бекство преку граница завршуваа во логорите на Енвер Хоџа, заедно со нивните семејства.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK