Геровски: Една поучна анегдота за сите генерали после битка

gerovski_342432423
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Една поучна анегдота за сите генерали после битка, за сите генијални прогнозери на изборните резултати, за сите што “знаеле” што ќе се случи но ете дури денеска решиле да проговорат:Пред крајот на есента, Индијанците отишле кај својот селски врач да го прашаат каква ќе биде зимата. Тој се замислил малку, погледнал во огнот, пафнал од лулето и им рекол – ќе биде студена.

Индијанците веднаш почнале да собираат дрва за огрев. А зимата потоа била блага…

Следната година, Индијанците пак го посетиле врачот и пак му го поставиле истото прашање. Врачот сега размислувал подолго и цел час пафкал со лулето, па им одговорил – и оваа зима ќе биде студена.

Индијанците заборавиле што се случило претходната зима и пак собирале дрва за огрев. Многу дрва. А зимата била дури поблага и од претходната зима.

Третата зима врачот одлучил да не ги изневери своите Индијанци и овој пат да им даде точна прогноза. Отишол во најблиската метеоролошка станица и го прашал метеорологот каква ќе биде зимата.

– Студена, многу студена! – веднаш му одговорил метеорологот.

– А како го знаеш тоа? – се зачудил врачот.

– Ха… Па тоа е барем лесно да се предвиди. Не гледаш ли дека Индијанцине две години по ред ко луди собираат дрва за огрев?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK