–>

Приходите на Формула 1 скокнаа за повеќе од 170 милиони долари

Приходите-на-Формула-1-скокнаа-за-повеќе-од-170-милиони.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKПриходите од Формула 1 во третиот квартал од 2023 година достигнаа 887 милиони долари, што е за 172 милиони повеќе од истиот период минатата година.

Како резултат на тоа, наградниот фонд, кој ќе биде поделен на десет Формула 1 тимови, се зголеми од 370 на 432 милиони долари.

Помеѓу јули и септември оваа година, Формула 1 одржа осум трки, една повеќе во споредба со истиот период во 2022 година, иако во суштина двете најважни промени се трките во Сингапур и Јапонија, бидејќи организаторите на овие трки плаќаат високи хонорари за да бидат во календарот.

Овие две трки лани беа дел од последниот квартал во сезоната.

Генералниот директор на Формула 1, Стефано Доменикали, истакна дека трки се одржуваат на патеки со распродадени места за гледачите, дека популарноста на овој спорт се зголемува во медиумите и на социјалните мрежи и дека Формула 1 привлекува нови комерцијални партнери.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK