Ова нема да им се допадне на голманите – ФИФА најави промена на едно правило

GettyImages-1252047264-scaled-1.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKФИФА се откажа од синиот картон, но ИФАБ (надлежен за правилата на играта) најави измена на постојното правило, односно казната, која судиите никогаш не ја применуваат. Имено, кога голманот ја држи топката подолго од шест секунди, поради задржување на времето, судијата мора да досуди индиректен удар за противничката екипа во шеснаесетникот.

Тестирањето на ова старо-ново правило ќе започне следната сезона и голманите ќе можат да ја држат топката подолго од претходно, односно осум секунди. Но, кога ќе завршат трите секунди, судијата ќе ја крене раката и ќе почне да одбројува до пет.

Голманот, доколку не се ослободи од топката на крајот од одбројувањето, ќе биде казнет во вид на корне. Правилото прво ќе важи во пониските лиги.

Ијан Максвел, извршен директор на Шкотската фудбалска асоцијација и член на одборот на директори на ИФАБ, ги објасни причините за воведувањето на ова правило:

„Забележавме зголемен тренд на губење време за време на натпреварите, а тоа најчесто се случува кога топката е во рацете на голманот. Тешка ситуација што судиите ја решаваат според сегашните правила, затоа и го зголемуваме времето на осум секунди. Судијата ќе крене рака за да ги сигнализира последните пет секунди, за да бидат свесни играчите и гледачите. Ќе го оцениме ефектот и се надеваме дека ќе го зголемиме бројот на одиграни минути.“

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK