Законот за канцеларија за поврат на имот влегува во собраниска процедура

pravda.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKВо собраниска процедура влегува законот за канцеларија за поврат на имот, информираат од Министерството за правда.

-Со новиот закон, чиј предлагач е Министерството за правда, АРО канцеларијата ќе има надлежност да презема активности за добивање информации и податоци за пронаоѓање и идентификување приноси и друг имот или имотна корист во земјата или странство во врска со домашен државјанин или резидент во Република Северна Македонија, лице без државјанство или странец, како и за потребите на постапката за конфискација без утврдување на кривична одговорност регулирана согласно закон, што произлегле или се во врска со кривичните дела опфатени со член 6 од овој закон, велат од Министерството за правда.

Со неговото донесување и функционирањето на Канцеларијата за поврат на имот согласно меѓународните стандарди, нагласуваат, ќе се преземат значајни активности за добивање информации и податоци за пронаоѓање и идентификување приноси и друг имот или имотна корист во земјата или странство.

-Со законот се уредува основањето, надлежностите, организациската структура и финансирањето на Канцеларијата за поврат на имот, соработката со домашни органи и институции, соработката со странски држави и електронската интегрирана база на податоци, прецизираат од Министерството за правда.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK