Забранетото македонско знаме на „Австралија Опен“ било ненамерна грешка, МНР реагирало

Македонската-заедница-во-Австралија-Mакедонското-знаме-е-забрането-на-„Австралија.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKПо добиените информации за пропустот поврзан со истакнувањето на официјалното македонско знаме на тенискиот турнир „Австралија Опен“, Министерството за надворешни работи, преку амбасадата во Канбера, реагирало до Министерството за надворешни работи и трговија на Австралија, како и до организаторот на турнирот, „Австралија Опен“.

„Добивме уверување дека се работи за ненамерен пропуст – техничка грешка која е веднаш исправена и која не предизвикала ефективни ограничувања. Беше испратено длабоко извинување и уверување дека инцидентот нема да влијае врз силните врски помеѓу граѓаните на Австралија и Северна Македонија, кои се карактеризираат со пријателство и љубов кон спортот“, велат од МНР.

Организаторот појаснил дека согласно важечките правила, на трибините за време на натпреварите на турнирот дозволено е да се веат само знамиња на учесниците на натпреварот; воедно добиле и потврда дека за време на учеството на нашата натпреварувачка Илина Ѓорчевска, официјалното знаме на земјата било присутно на трибините меѓу гледачите без никакви ограничувања.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK