За 40% поголема реализација во расчистување на делата од организиран криминал во Куманово, вели Спасовски

За-40-поголема-реализација-во-расчистување-на-делата-од-организиран.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKМинистерот за внатрешни работи Оливер Спасовски заедно со дел од раководството на Министерството за внатрешни работи и Бирото за јавна безбедност, во Куманово остварија работна средба со раководствата на Секторот за внатрешни работи Куманово, Секторот за внатрешни работи Тетово и на Регионалниот центар за гранични работи Север за да се запознаат со резултатите од постапувањето на полициските службеници по поставените стратешки приоритети и цели, со цел зголемување на безбедноста во заедницата.

„Радува податокот што на подрачјето на Секторот за внатрешни работи Куманово во изминатите 10 месеци имаме намалување на бројот на кривични дела за 22 проценти, споредено со истиот период лани, а паралелно со ова намален е и бројот на пријави во областа на јавниот ред и мир за 12 проценти. Кај класичниот криминалитет се бележи намалување на бројот на кривични дела за 17%, а намалување од 58% е евидентирано кај економскиот криминалитет. Во областа организираниот криминал имаме за 40% поголема реализација во расчистувањето на овие кривични дела”, истакна министерот Спасовски во изјава за медиумите по остварената средба. Притоа, тој сподели информации за резултатите во делот на недозволена трговија со дрога.

„Според споделените податоци на средбата, СВР Куманово интензивно работеше и во борбата за недозволена трговија со дрога, за што говорат 52 претреси во домови и други простории, поднесени 44 кривични пријави против 47 сторители и запленети разни видови дрога: марихуана, хероин, кокаин, хашиш, амфетамин, МДМА, семки од растението канабис сатива. Посебно добри резултати се постигнаа со реализацијата на активностите одоперативниот план ‘Безбедно лето 2023’”, рече министерот Спасовски.

Во областа на превенцијата, Спасовски истакна дека СВР Куманово има реализирано 1.505 превентивни активности на теми: „Полиција и граѓаните“, „Безбедни училишта“ „Кажи НЕ на дрогата, ДА на животот“, „Безбедно во сообраќајот“ итн.

Спасовски предочи дека и на ниво на СВР Тетово е постигната солидна ефикасност на полицијата, особено во делот на недозволена трговија со дрога.

„И на ниво на СВР Тетово во овој период постигната е солидна севкупна eфикасност во откривачката функција на извршените кривични дела од 76% и намалување на криминалитетот, согласно трендот на континуирано генерално намалување во државата. Намалување има кај пријавите во областа на јавниот ред и мир за 6%, а ефикасност од 28% е евидентирана кај кривичните дела со непознат сторител. Во областа на недозволената трговија со дрога во овие 11 месеци откриени и пријавени се вкупно 122 кривични дела, што претставува зголемување на откривачката функција за 53%. Како резултат на ова, СВР Тетово може да се пофали и со значителен пораст на заплената на марихуана во износ од 33,5 кг, но и хероин, кокаин, амфетамин, хашиш, а покрај оваа заплена, овој месец, поточно на 03.12.2023 на подрачјето на СВР Тетово во заедничка акција се пронајдени и запленети дополнителни 30,7 кг марихуана, додека пет лица, од кои едното државјанин од Р.Албанија се приведени”, рече министерот Спасовски, изразувајќи очекување дека и во наредниот период овие организациски единици ќе продолжат со несмалено темпо во реализацијата на утврдените приоритети во насока на намалување на криминалитетот во сите негови форми и области, а посебно да ги зајакнат контролите и активностите во претпразничниот период, со цел одржување на нивото на безбедност и поволен јавен ред и мир во интерес на граѓаните.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK