(Видео) Пендаровски – Абдулах Бин Мухамед АлШеикх: С. Македонија ја цени улогата на Саудиска Арабија во напорите за стабилизација во регионот на Блискиот Исток

Видео-Пендаровски-–-Абдулах-Бин-Мухамед-АлШеикх-С-Македонија-ја.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKПретседателот Стево Пендаровски денеска го прими Абдулах Бин Мухамед АлШеикх, претседател на Собранието на Кралството Саудиска Арабија – Меџлиси Ал Шура, кој престојува во официјална посета на Северна Македонија.

Како што е соопштено од кабинетот на Претседателот, на средбата било изразено задоволство од развојот на билатералните односи кои се карактеризираат со пријателство и меѓусебно разбирање и беше истакнато дека соработката меѓу двете земји е интензивирана во последните неколку години, што е потврдено со бројни активности на двете страни. Во оваа насока претседателот Пендаровски посочи дека со денешната посета, очекува натамошно зајакнување на парламентарната соработка, што е значаен сегмент од севкупните билатерални односи на двете земји.

Покрај ова, соговорниците разменија мислења и информации за моменталната ситуација на Блискиот Исток, а во контекст на важната позиција на Саудиска Арабија во арапскиот свет. Во оваа насока претседателот Пендаровски посочи дека Северна Македонија ја цени улогата на Кралството Саудиска Арабија во напорите за стабилизација во регионот на Блискиот Исток. Истовремено, претседателот Пендаровски нагласи дека за сите безбедносни прашања во Европа, како и на Блискиот Исток и регионот, Северна Македонија е усогласена со позицијата на ЕУ и ги координира своите политики во рамките на ЕУ и со земјите – партнери во НАТО.

На средбата стана збор и за економската соработка меѓу двете земји, при што претседателот Пендаровски упати честитки за ЕКСПО 2030, што ќе се одржи во Ријад. ЕКСПО 2030, како што истакна претседателот Пендаровски, ќе претставува додадена вредност во односот меѓу двете пријателски земји, а ќе влијае во македонската економија во различни области како енергетика, туризам, земјоделство и преработка на храна, недвижности, индустрија, се додава во соопштението.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK