(Видео) Мечка со мали мечиња излезе на патот во Маврово

mechka-mechinja.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKНа социјалните мрежи се појави видео од мечка со мали мечиња кои излегле на асфалтот во Маврово.

Мечката се обидува со своите младенчиња да се оддалечи во шумата, а објавеното видео кусо сведочи за сцената, пришто се гледа дека во близина имало луѓе кои се движеле пеш по патот.

Во последно време, голем број мечки беа забележани во реонот на Маврово, а лани најкритично беше во Жировница каде луѓето се жалеа дека мечките се обидуваат да им влезат во домовите барајќи храна.

Владата, пред осум месеци на седница донесе повеќе мерки, меѓу кои во најкраток временски период да бидат отстранети сите помали и поголеми ѓубришта коишто се во непосредна близина на населените места или во самите населени места, коишто претставуваат извор на привлекување на мечката.

Со владините мерки, предвидена е и контрола на сите придружни објекти во коишто се чува храна, коишто може да бидат лесно достапни и коишто се во близина на местото на домување; затворање со соодветна безбедносна метална ограда на сите места за одлагање комунален отпад; обезбедување посебни хранилишта за мечки надвор од населени места; обезбедување на имотите, посебно на местата каде што се чува добиток, пчели и друго, со стандардизирана опрема со електричен напон; успивање и дислоцирање мечки, во соработка со државни органи и научни институции; употреба превентивни средства за заплашување и одвраќање, како и организирана употреба на средства за заплашување на мечките.

Кафеавата мечка согласно Законот за ловство, е вид за којшто е пропишана трајна забрана за ловење.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK