(Видео) Џафери: Подобрената училишна инфраструктура е влог во одржувањето во живот на руралните средини

20032024_PVRSM_XHAFERI-5.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKПремиерот Талат Џафери, денеска во рамки на работната посета на Општина Чашка, посети три основни училишта од овој регион. Тој, за време на посетата истакна дека за Владата од голема важност е училиштата во руралните средини да опстанат, и со вложувањето во училишната инфраструктура, се одржуваат во живот овие населени места.

Во Подрачното основно училиште „Петар Поп Арсов”, во селото Согле, наставата се одвива на македонски јазик, а Џафери го посети и новиот училиштен објект, каде наставата ја посетуваат и деца од околните села. Џафери, за време на посетата на училиштето „Тодор Јанев“, каде има македонска и албанска паралелка, истакна дека од следната учебна година, во план е да се формира ново училиште, со што ќе се овозможи наставата да се изведува во физички одвоени установи.

Во својата изјава, тој информираше дека: „Во тек е процедура за решавање на просторните потреби за формирање на ново училиште на албански јазик и со тоа фактички ќе се овозможи наредната школска година наставата да се изведува во две издвоени, посебни училишта, во кои, според статутите и програмите, ќе се изведуваат наставите на соодветниот јазик како што и се формирани“.

Џафери го посети и училиштето „Лириа“ во Долно Јаболчиште, каде течат градежни активности за зголемување на капацитетот на оваа основна образовна установа. Во ова училиште учат 836 ученици, а од нив 117 учат во подрачното училиште во Долно Јаболчиште.

Во ова подрачно училиште учениците досега следеа настава до петто одделение, а по реновирањето на училишната зграда, од следната учебна година, учениците ќе можат да следат настава до деветто одделение.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK