Утре штрајк на вработените во Фондот за здравствено осигурување

Нема-исплата-на-плати-во-јавно-здравство-од-понеделник-штрајкува.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKВработените во Фондот за здравствено осигурување, утре стапуваат во штрајк, поради најавеното намалување на нивните плати за 21%.

Ќе се работат само итните случаи за малолетните осигуреници, лекувањето во странство или за хоспитализиран пациент.

На шалтер нема да може да поднесат документи за исплати на боледувањата и на породилните отсуства, за разни медицински помагала, за платите на сите вработени во јавниот сектор, како и капитацијата на матичните лекари и на специјалистите.

Од Фондот кажаа дека закажаните комисии за продолжено боледување ќе работат следната недела и граѓаните ќе бидат услужени за да не останат без работа и пари.

Директорите на ФЗО велат за штрајкот дека тоа е законско право и дека тој е регуларно најавен.

Синдикатот тврди дека вработените во ФЗО имаат пониска плата од сите сродни институции, министерства и администрација во здравство. Според нив, една четвртина од вработените земаат плата под минималната, а една четвртина добиваат минимална плата.

Меѓутоа, од Министерството за финансии велат дека само минатата година платите во ФЗО скокнале за 25%. Исто така, Финансии тврди дека тие имаат поголеми плати од соодветната категорија на вработените во министерствата, а во Буџетот за оваа година нема пари за нов раст на нивните плати.

– Поради фискалните импликации врз Буџетот на Фондот, Владата на РСМ му препорача на УО на ФЗОМ, донесената Одлука за зголемување на вредноста на бодот да има одложено дејство во 2025 година, од причина што за зголемување на платите во ФЗОМ не се предвидени средства во Буџетот за 2024 година. Обезбедувањето на средствата би било возможно само со пренамена од други расходни ставки, а тоа би значело дека за зголемување на платите на вработените ќе треба да се скратат средства за лекови и здравствени услуги за граѓаните.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK