Стоилковски: Зошто Лукаревска не поднесе кривична пријава, туку фирмите ги става на листа на должници?

Стоилковски-Зошто-Лукаревска-не-поднесе-кривична-пријава-туку-фирмите-ги.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKЛукаревска преку УЈП признава дека им се случил криминал од над 22 милиони евра пред нос и дека ништо не преземале. Лукаревска јавно вели дека на адреси на фирмите нема складишта, нема магацини, нема ништо, ама затоа, им ја признава трговијата и ги става на листа на должници“, праша на прес конференција портпаролот на ВМРО-ДПМНЕ Наум Стоилковски.

„Тука има две огромни неодговорени прашања: 1.Доколку немало поврат на ДДВ, туку парите се за “аконтација” за “во иднина”; зошто УЈП после година и пол ги става на листа на должници Актико/Окитна и потоа Хантонос/Хант Осој? Како УЈП им пресметала даночен долг, ако нема пристап до деловните книги? За што треба да се наплати данок од 11 односно 12.2 милиони евра? Дали УЈП признава фиктивна трговија на овие две фирми, на “празна ливада”, а нема увид во книгите и тоа јасно го покажуваат извештаите од надворешната контрола на УЈП направена после цела година од продажбата на фирмите и година и пол по трговијата на овие фирми? 2.Зошто за Актико/Окитна и за Хантонос/Хант Осој нема предмет до ОЈО, тука има јасен организиран криминал? Дури и во извештаите стои дека има сомнеж за други казниви дела. Законот е јасен, ова е криминал што опфаќа повеќе делови од Кривичниот закон како Член 60-а за даночна пријава со лажни податоци заради имотна корист, до член 378 за фалсификувани исправи. И ова било должност и пракса на УЈП“, рече Стоилковски.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK