Стевановиќ: Хемофилтрацијата е дозволена метода кај пациенти каде има бенефит од истата

zan mitrev
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Хемофилтрацијата е дозволена метода за ковид-19 кај пациенти кои имаат бенефит. Методата хемофилтрација е инвазивна, не е нова и е составен дел на клиниките за интензивни неги. Се користи за тешко болни пациенти, сведочеше д-р Милена Стевановиќ на судското рочиште во случајот против клиниката „Жан Митрев“.Таа појасни дека оваа метода не е рутинска, односно не треба да се дава на сите пациенти, туку на тие со потешка клиничка слика.

Според Стевановиќ се реагирало на примена на третмани, кои се покажале добри според праксата и ги земале и користеле сите достапни методи од светот. Таа потврди дека некои од методите ги користеле, па престанале да ги користат поради слабите резултати.

Продолжете со читање на mkd.mk

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK