Според грчкиот министер „преспанскиот“ за пасошите мора да се почитува, а меморандумите во Грција ќе бидат ратификувани кога ќе им дојде времето

Според-грчкиот-министер-„преспанскиот-за-пасошите-мора-да-се-почитува.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKГрчкиот министер за надворешни работи, Јоргос Герапетритис, се осврна на Преспанскиот договор, одговарајќи на прашање на СИРИЗА за ратификување на трите меморандуми за соработка со Северна Македонија кои од 2019 година сè уште не се донесени во грчкиот парламент.

Герапетритис говорејќи за пасошите со новото име рече дека тоа е обврска што Северна Македонија имала време да ја заврши во изминатите пет години, а за ратификациите на меморандумите од грчка страна дециден е дека не е дојдено времето да се направи тоа.

„Тие ќе дојдат на ратификација во време што грчката држава ќе го смета за соодветно и секогаш во врска со правилното спроведување на Договорот . Навистина, има специфични рокови како 12 февруари за Северна Македонија кои не беа исполнети “, рече Герапетритис и додаде дека постојат специфични потешкотии за спроведување на обврските за патните исправи и за други прашања, меѓу кои табличките на автомобилите споменати во Договорот.

Шефот на грчката дипломатијата истакна дека Скопје не ја завршило навремено обврската за личните докумети, па затоа Грција ги направила сите неопходни дејствија, односно ги информирала властите во странство, за да постои целосно разбирање на имплементацијата на Договорот од Преспа.

„Грција очигледно е за формална имплементација на Договорот од Преспа и не може да биде поинаку. За да има напредок, мора да се исполнат условите предвидени во договорот. Усогласувањето на патните исправи е поврзано со рокот од 5 години што го имаше Северна Македонија “, рече тој и додаде: „тоа не е направено, не поради грчката држава, туку затоа што имало бирократски или други проблеми во Северна Македонија“.

Додаде и дека почитувањето на Преспанскиот договор спречува „други непријателски сили да побрзаат да воспостават динамична стратешка соработка со соседот, како што е Турција“.

Според министерот, безразлика дали некој се согласува или не со одредени поглавја од Договорот на Преспа, веќе се работи за законски текст кој не може да се модифицира.

Грчките меморандуми на чијашто ратификација се чека се однесуваат за забрзување на процесот на интеграција на Македонија во ЕУ, за формирање на координативен комитет за економска соработка и техничка спогодба за надгледување на летовите. Грчките власти до сега не ги сменија ниту патните табли кои водат кон Северна Македонија, а на некои од нив се уште може да се забележи референцата БЈРМ или пишува Скопје.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK