Собранието го донесе Законот за конфискуван имот

ВМРО-ДПМНЕ-поднесе-250-амандмани-на-предлог-буџетот-за-2024-година.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKСобранието го донесе Законот за управување со конфискуван имот, имотна корист и одземени предмети во кривична и прекршочна постапка.

Од Министерството за правда информираа дека целта е да се овозможи брза и ефикасна постапка во која конфискуваниот имот со правосилна судска одлука успешно ќе се продаде и ќе се овозможи враќање на криминално стекнатите средства и имот.

„Успешната конфискација означува успешно завршување и заокружување на претходно водените постапки пред јавните обвинителства, пред другите органи и пред судовите“, велат од Министерството.

Со новото законско решение, како што се додава, се надминуваат утврдените проблеми, преку воведување на нови механизми согласно европските и меѓународните стандарди за постапување со оваа материја.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK