Со промоција на нова ТВ емисија, концерти, изложби, пикник и младински активизам Делегацијата на ЕУ ќе го одбележи Денот на Европа 2023

agenda
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Со серија активности и свечености организирани во текот на месец мај во соработка со мрежата на Europe House под слоганот Иднината нè поврзува, делегацијата на Европската Унија ќе го прослави Денот на Европа 2023 година.Амбасадорот Дејвид Гир, шеф на Делегацијата на Европската Унија ќе ја претстави серијата активности во утринската програма на националниот радиодифузер МРТВ. Меѓу нив е и премиерното прикажување на МРТВ во терминот од 18:15 часот на првата епизода од новата ТВ емисија ТВ Такси 28, финансирана од ЕУ, а посветена на Денот на Европа.

Телевизиската емисија вклучува 30 епизоди, кои ќе се емитуваат редовно секоја сабота (почнувајќи од 13 мај 2023 година) како дел од утринската програма на МРТВ.

Europe House Струмица и Europe House Крива Паланка ќе ги градат своите активности за Денот на Европа околу младите луѓе и вештините, во контекст на 2023 година како Европска година на вештините. Водечкиот настан на Europe House Струмица ќе се одржи на 11 мај 2023 година на градскиот плоштад преку раскажување приказни и презентација на занаети и вештини (Време за учење), проследено со посета на занаетчиска продавница (Време за вежбање) и завршување со изложба на фотографии (Време за делување). Следниот ден, на 12 мај 2023 година, Europe House Крива Паланка ќе ја отвори својата водечка изложба на отворено „Новите лица на вештините: Младински перспективи“, која ќе презентира инспиративни сведоштва за вештините и на тој начин ќе пренесе порака за важноста на негувањето на правото на вештини на пазарот на трудот при справување со невработеноста кај младите.

„Подарокот“ за Денот на Европа за Скопје и поширокиот градски регион ќе биде пикник на 13 мај 2023 година во паркот Гази Баба, кој ќе започне напладне и ќе трае до доцните попладневни часови. Широк спектар на активности ќе бидат достапни за граѓаните од сите возрасти, вклучувајќи спорт, музика, забава и најмногу од сè – забава.

На 14 мај 2023 година активностите се враќаат во Битола за еден ден, каде што Европскиот институт за оркестарски изведби FAME ‘s, кој е финансиран од програмата Креативна Европа, ќе одржи вечерен концерт во Офицерскиот дом во Битола.

Втората половина на мај 2023 година е посветена на активности за младински ангажман преку мобилизирање на потенцијалните општински младински совети како платформи за младински активизам и учество во донесувањето одлуки. Во духот на пристапот #TeamEurope, активностите ќе бидат организирани преку збратимување/партнерство на Младинските совети со земјата-членка на ЕУ.

Програмата на Делегацијата на ЕУ за Денот на Европа започна на 6 мај 2023 година со отворањето на Europe House во Битола, сместена во Офицерскиот дом во Битола, кој беше зачуван со финансиска поддршка на Европската Унија.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK