Бочварски го потврди сомнежот дека зад ДУП-от во Ѓорче се кријат криминални интереси: преписка меѓу Град Скопје и Министерството за транспорт

Бочварски-го-потврди-сомнежот-дека-зад-ДУП-от-во-Ѓорче-се.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKОд Град Скопје оценуваат дека реакцијата на Министерството за транспорт и врски уште еднаш докажува дека во Македонија ниту владее, ниту пак има изгледи правото да завладее во догледна иднина.

„Благој Бочварски, поставен за министер за транспорт и врски во владата на Зоран Заев со денешната реакција дополнително го потврди сомнежот дека зад ДУП-от во општина Ѓорче Петров со кој се предвидува изградба на преку 50 станбени згради со површина од 240.000м2 и три индустриски деловни објекти од хемиската индустрија на површина од 157.000м2 се кријат коруптивни и криминални интереси.

Иако се повикува на закон, Бочварски како министер за транспорт и врски би требало да знае дека за да стави параф на согласност на ДУП во Градот Скопје, мора односно е неопходно да добие и согласност на конечен предлог ДУП од страна на град Скопје“, се нагчасува во реакцијата од Град Скопје.

Дополнително, како што велат од оваа институција, Бочварски треба да одговори зошто при барање за одобрување на ДУП-ови од страна на други општини во град Скопје, министерството ги препраќа да достават два, три или повеќе пати согласност од градот Скопје и не им издал одобрение, но истото не го направил и за овој ДУП од Ѓорче Петров.

Бочварски, се истакнува во дописот, треба да одговори и зошто не постапил согласно Законот за просторно и урбанистичко планирање, кој во член 36 став еден децидно вели дека согласност од Град Скопје е неопходно да биде обезбедена пред министерството да ја даде својата согласност.

„Бочварски исто така треба да одговори зошто се повикува на непостоечка одредба за наводни рокови, во обид да ги оправда своите постапки и лажно да ги претстави како исправни, а зошто во случаи со ДУП-ови од други општини каде што неговите диригенти Заев и Мицкоски немаат интерес, не постапил на истиот начин. Одговорност мора да има. Градот Скопје нема да дозволи ваков нелегален план да стане реалност“, потенцираат од Град Скопје.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK