–>

Северна Македонија, домаќин на јубилејниот 20-ти Министерски состанок на САД – Јадранската повелба

Северна-Македонија-домаќин-на-јубилејниот-20-ти-Министерски-состанок-на-САД.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKМинистерката за одбрана Славјанка Петровска заедно со помошничката на секретарот за одбрана на САД за меѓународни безбедносни работи, Селест Валандер, повеќе колеги министри за одбрана и високи претставници од земјите членки на САД- Јадранската повелба и земјите – набљудувачи, утре во Скопје на јубилејниот 20-ти Министерски состанок ќе разговараат на повеќе актуелни теми од областа на одбраната, како јакнењето на регионалната соработка преку засилен одбранбен дијалог помеѓу државите во регионот, заедничкиот придонес на земјите од А5 во мировни мисии и операции на НАТО, како и организирањето на заеднички вежби и обуки.

Меѓу другото, министрите се очекува да се согласат реализацијата на повеќегодишните проекти на Иницијативата да биде предводена од три држави, односно актуелниот претседавач, заедно со претходниот и идниот претседавач на оваа Иницијатива, со што значително ќе се зголеми ефикасноста во реализацијата на проектите во рамките на А5 Иницијативата.

На состанокот освен Петровска како предводник на македонската делегација и помошничката на секретарот за одбрана на САД, Селест Валандер, ќе учествуваат и министерот за одбрана на Албанија, Нико Пелеши, министерот за одбрана на Црна Гора, Драган Краповиќ, заменикот-министер за одбрана на Босна и Херцеговина, Славен Галиќ, раководителот за меѓународна безбедносна и одбранбена соработка во хрватското Министерство за одбрана, Игор Габриќ, додека од земјите набљудувачи на состанокот ќе учествуваат министерот за одбрана на Косово, Ејуп Маќедонци, државниот секретар во Министерство за одбрана на Србија, Немања Старовиќ и заменик-генералниот директор во Министерство за одбрана на Словенија, Аљоша Селан.

САД – Јадранската повелба е основана на 2 мај 2003 година во Тирана како Иницијатива за соработка во одбраната во А-3 контекст (Албанија, Хрватска, Северна Македонија). За време на македонското претседавање со Јадранската повелба, на маргините на 63-то Генерално Собрание на ОН, одржано на 25 септември 2008 година во Њујорк беше донесена одлука за упатување покана за членство на Црна Гора и Босна и Херцеговина во Јадранската група, како поттик за нивното забрзано движење по патот на евроатлантските интеграции.

Јадранската повелба е базирана на заедничката визија за стабилност во Југоисточна Европа и полноправно членство во евроатлантските интеграции. Албанија и Хрватска во 2008 година, Црна Гора во 2017 година и Северна Македонија во 2020 година, како резултат и напорите за развој и достигнување на НАТО стандардите, станаа рамноправни членки на НАТО Алијансата.

Во 2023 година со А-5 Иницијативата претседава Република Северна Македонија.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK