Во штипскиот Музеј изложени стари црковни книги

muzej Shtip
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Во штипскиот Музеј денеска за првпат се изложија стари црковни книги кои во изминатите 50 години биле собирани во депото. Директорот на Заводот за заштита на споменици (ЗЗС) и Музеј на град-Штип, Митко Штерјов, вели книгите се стари и по неколку века, а во наредните десетина дена да може да ги видат граѓаните во Штип.

– Морам да истакнам дека овие книги во последните 50 години беа собирани од црквите од Источниот дел од Македонија, поголемиот дел од Општина Штип, и беа во депото на Завод и музеј Штип и ние успеавме оваа година да ги селектираме и да подготвиме дел од нив. Направивме една изложба, изложени се повеќе од 30 книги, повеќето датираат од 17, 18 и 19 век. Најстарата книга е од 1721 и 1724 година. Овие книги се во многу лоша состојба, но ние успеавме со мала интервенција да ги селектираме и изложиме, вели Штерјов.

Старословенска писменост се користела во манастирите и црквите, а за тоа потврда се изложените книги, додава Штерјов. Посочува дека има уште многу книги кои треба да бидат конзервирани, но недостасуваат луѓе кои би работеле на оваа тематика.

– Ние како установа, не само ние, цела Македонија се соочува со проблемот оти немаме конзерватори за книги и монети. Оваа конзервација со книгите е многу специфична, бара стручност, во Македонија има неколку луѓе кои работат на оваа проблематика. Треба да се работи на решавање на оваа проблематика, рече Штерјов.

Изложбата е по повод утрешниот празник посветен на светите браќа Кирил и Методиј, а е дел од проектот на штипскиот музеј со Министерството за култура.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK