–>

Онколошки пациенти ќе имаат увид во постапката што ја води Обвинителството за кражбата на лекови на Онкологија

Онколошки-пациенти-ќе-имаат-увид-во-постапката-што-ја-води.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Имајќи го предвид фактот дека со предметот кој се води во врска со Клиниката за онкологија се испитува евентуална повреда на највисокото уставно загарантирано право на здравствена заштита, Основното јавно обвинителство Скопје ќе преземе дополнителни чекори за обезбедување максимална транспарентност и отчетност на постапката.

„Врз основа на барањето на онколошките пациенти изнесено на средбата која се одржа на 7 септември, Обвинителството денеска ќе побара од неформалната организација преку која пациентите ги изнесуваат своите барања да избере тројца онколошки пациенти кои во текот на целата постапка ќе имаат директен увид во прибраните докази и во преземените дејствија“, велат од Обвинителството.

Пациентите ќе треба претходно да потпишат изјави со кои ќе се гарантира тајноста на постапката и на личните податоци во кои ќе имаат увид. Начинот на избор на пациентите е оставен на нивните претставници кои го изнесоа ваквото барање.

Претходно, Основното јавно обвинителство Скопје ги охрабри сите граѓани кои имаат сознанија во врска со овој предмет, да ги пријават на надлежните органи. Во текот на денешниот ден, надлежниот јавен обвинител телефонски го контактираа 10-тина граѓани, кои сакаат со свои сознанија да и помогнат на постапката.

Јавното обвинителство тврди дека ги презема сите дејствија за обезбедување докази со цел проверка на наводите во овој предмет.

Во таа насока, од самиот почеток е вклучен и лекарски и друг медицински персонал.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK