ОМД го осудува вандализмот на Македонскиот православен манастир Свeти Атанасиј во Тетово

1693489789_unnamed-file.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKОбединетата македонска дијаспора (ОМД) изразува силна осуда за неодамнешното вандализирање на Македонскиот православен манастир Свети Атанасиј во Тетово, Македонија.

„Во жалосен чин на непочитување и нетрпеливост, на мета беше манастирот, свето место за Македонската православна заедница, во време кога верниците свечено постат за православниот Велигденски пост и Рамазан. Овој злонамерен чин не само што ја нарушува светоста на верската институција, туку ги поткопува и принципите на мултикултурализам и верска толеранција кои се суштински за едно кохезивно општество.

ОМД се солидаризира со Македонската православна заедница и сите засегнати од овој осудувачки чин. Ги повикува властите брзо да го истражат овој инцидент и да ги изведат сторителите пред лицето на правдата. Понатаму, апелира за зајакнати мерки за заштита на верските објекти и за поддршка на основните права на сите поединци да ја практикуваат својата вера без страв од прогон или дискриминација.

„Актите на вандализам врз верските институции не се само напади врз физичките структури, туку и врз вредностите на мирот, толеранцијата и соживотот“, изјави Методија А. Колоски, ко-основач на ОМД и почесен претседател.

„Сега повеќе од кога било, императив е заедниците да се здружат во солидарност и да ги отфрлат сите форми на омраза и фанатизам.

ОМД ја потврдува својата посветеност за промовирање на верските слободи, културната различност и меѓусебното почитување во Македонија и пошироко. Ги повикуваме сите засегнати страни, вклучително и владините власти, граѓанските организации и верските водачи, да се здружат во негувањето на општество каде поединци од сите вери и потекла ќе можат да живеат и да напредуваат во хармонија.

Обединетата македонска дијаспора е водечка меѓународна невладина организација посветена на промовирање на интересите и потребите на Македонците и македонските заедници ширум светот.

Текстот ОМД го осудува вандализмот на Македонскиот православен манастир Свeти Атанасиј во Тетово е превземен од МАКФАКС.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK