МОН: Државната матура да се одржи во предвидените рокови, за секој нов предлог да се консултираат и учениците

mon
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Министерството за образование и наука соопшти дека инсистира државната матура да се одржи на датумите дефинирани во Календарот за организација на учебната 2022-2023 година во јавните средни училишта, односно првиот екстерен испит да се полага на 27 мај, а вториот на 10 јуни.-Апелираме и до раководството на Државниот испитен центар и до членовите на Државниот матурски одбор целосно да се испочитуваат дефинираните рокови, во интерес на матурантите, чие понатамошно образование или вклучување на пазарот на трудот зависи токму од овој процес, како чин на формализација на средното образование и стекнување диплома. Изразуваме целосно разбирање и даваме поддршка на вработените во Државниот испитен центар за надминување на предизвикот со кој се соочуваат. Правото на синдикално организирање за остварување одредени права е неспорно, но сепак, тоа не смее да биде на штета на учениците, кои треба да бидат консултирани за каков било нов предлог околу полагањето на државната матура, наведе Министерството за образование и наука.

Во соопштението МОН додава дека дијалогот помеѓу ДИЦ и Министерството за финансии треба да продолжи до изнаоѓање конечно решение, но истовремено, како што е наведено, „неопходно е да продолжат и процесите кои ги засегаат матурантите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK