Мицкоски поседува часовници од 65 илјади евра – професорска плата или припадност на олигархијата, прашуваат од Левица

IMG_20240626_123140_695.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKВо Анкетниот лист на новиот премиер на Република Македонија се обелодени дека Христијан Мицкоски поседува часовници од над 40 илјади евра и од над 13 илјади евра. Ова откритие предизвикува реакција и загриженост која нè посочува кон отцепеноста на новиот премиер од секојдневните маки кои ги живее населението – наместо човек од народот, повторно со нас владее човек од елитите и послушник на олигархијата, велат од Левица.

„Овие часовници од ултра-лускузниот светски бренд познат по интрикантни рачни изработки се симбол за раскош кој не се совпаѓа со економската реалност во државата. Како државник кој треба да цели кон адресирање на социо-економските предизвици и кон издигнувањето на класно загрозените и маргинализирани групи во општеството, овој избор за екстравагантен моден додаток ни укажува на личните и политички приоритети на Мицкоски.

Дополнително, набавката не претходи на неговиот политички ангажман, туку коинцидира со времето на неговото назначување за лидер на најбогатата партија на континентот – ДПМНЕ. Со него на чело на Владата, па и преку сите министри, имаме јасен приказ дека следува период на нетранспарентност и неодговорност во кој не се очекува борба против сиромаштијата, невработеноста и останатите проблеми кои го распарчуваат нашето општество“, истакнуваат од оваа партија.

Додаваат дека она по кое суштински се разликува Левица од партиите на елитата и олигарсите е воведувањето на данок на луксуз и Закон за потекло на имотот на функционерите – нешто за кое, како што велат не можат да најдат заеднички јазик со луѓето кои имаат „само за цел да се луксузираат и богатат на сметка на народот“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK