–>

Левица бара разрешување на министерот за образование и наука и директорот за развој на образование

Шаќири-и-на-директорот-на-БРО-Зекирија-Хасапи.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Левица бара разрешување на министерот Јетон Шаќири и на директорот на БРО – Зекирија Хасапи.

„Неодамна, Бирото за развој на образование на својата веб страна објави насоки за реализација на наставата од прво до шесто одделение, по новиот скандалозен концепт, и истите ги достави до училиштата. За работите да бидат дополнително усложнети, насоките од БРО се судираат и косат со важечките законски прописи од Законот за основно образование и Законот за учебници. Насока која се коси со важечките законски прописи е минималниот пропишан неделен фонд на часови кај модуларните наставни предмети (15 односно 16 часа)! Само за споредба, согласно важечките законски прописи, минималниот пропишан неделен фонд на часови изнесува 20 наставни часа. За најголем дел од новите наставни предмети речиси не постои соодветно квалификуван кадар. Учебниците, според споменатите насоки, се прогласени за незадолжителни, што е во спротивност на важечкиот Закон за учебници!“, велат од партијата.

Според Левица, најмногу загрижува тоа што МОН молчи, односно не се произнесува, а до училиштата ниту нема доставено каков било официјален документ, додека Бирото за развој на образование упатува насоки, кои се спротивни на важечките законски одредби.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK