Левица: Арсовска предложи набавка на еко-автобуси, ДПМНЕ гласаше против, водат инат на сметка на скопјани

grad-skopje-sovet.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKНабавката на нови еко – автобуси за скопјани е точка на Дневен ред, ставена од градоначалничката на Град Скопје, за која советниците од ВМРО – ДПМНЕ гласаа против. Советниците од Левица апелираа до ВМРО-ДПМНЕ – да не се води инает на штета на граѓаните.

– Многу ми е жал што на волку важна точка за набавка на нови еко – автобуси, коишто му се нужно потребни на градот Скопје, за да, конечно, може сообраќајот во градот Скопје да почне да функционира, Советот наликува: не на средно училиште, туку на детска градинка! Се изнаслушавме сѐ и сешто тука, само не причини ЗА или ПРОТИВ набавката на нови автобуси. Колегата Филип којшто зборуваше некои десетина минути, ништо не кажа од причини зошто да не се набават нови автобуси? Наместо тоа, упатуваше критика кон градоначалникот на Град Скопје – истакна советничката од Левица во Советот на Град Скопје, Катерина Јовановска.

Јовановска ги праша советниците од ДПМНЕ за кој градоначалник гласаа пред две и пол години.

– Кој градоначалник го шетаа низ Скопје со Програмата ,,Подобро Скопје” и го промовираа како најдобар градоначалник за Град Скопје? Кој го донесе градоначалникот на Град Скопје на позицијата Градоначалник на Град Скопје, за вие да го саботирате сега и Градот Скопје да биде заложник на вашите војни што ги водите со вашиот кандидат за градоначалник? Каков е, таков е – вие си го гласавте… Меѓутоа, кажете причина зошто да не се набават нови автобуси – потенцираше Јовановска.

Според Јовановска од Левица, граѓаните се заложници на војната и инаетот што советниците од ДПМНЕ го водат со својот кандидат за градоначалник на Скопје.

– Повторно ли водите инает со градоначалникот и заради тоа граѓаните нема да имаат нови автобуси? Граѓаните ја избраа, ама вие ја предложивте. Каде ви беше профилирањето на кадарот за градоначалник кога го промовиравте како кандидат? Вие го предложивте, не го предложија граѓаните – рече Јовановска.

– Исто како што претходно кажав дека долго време нема да има училишта и градинки, уште долго време нема да има ни автобуси – додаде Јовановска.

Во име на советниците од Левица, Јовановска упати апел до советниците од ДПМНЕ да направат нешто за државата, за градот Скопје и за граѓаните.

– Не ве избраа граѓаните да водите битки со градоначалникот или со граѓаните, не ве избраа за да покажувате ароганција тука, ве избраа за да работите за нивен интерес – апелираше советничката од Левица во Град Скопје, обраќајќи им се на советниците од ДПМНЕ.

Јовановска потсети дека ДПМНЕ има апсолутна власт во државата, има претседател на државата, има во Собрание мнозинство, наскоро ќе има и Влада, имаат и градоначалници во цела Македонија, освен тројца, и имаат Градоначалник на Град Скопје, кому му водат инает за да се реализираат проекти.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK