–>

Лекарка донираше хематопоетски матични клетки за спас на живот на пациент со тешка малигна хематолошка болест

Лекарка-донираше-хематопоетски-матични-клетки-за-спас-на-живот-на.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKДенеска на Универзитетската Клиника за хематологија во Скопје, се реализира несекојдневен чин на храбост и човекољубие, кога млад семеен лекар донираше хематопоетски матични клетки со кој ќе спаси животот на пациент кој се соочува со тешка малигна хематолошка болест, а трансплантацијата на матичните клетки е единствената терапевтска опција.

Министерот за здравство д-р Фатмир Меџити ја посети донорката на матични клетки млада девојка, воедно и докторка, на која и се заблагодари на извонредна храброст и несебична посветеност да спаси туѓ живот.

– Нејзиниот чин на хуманост и солидарност е надеж, потсетувајќи нè на моќта на заедницата и љубезноста во моментите кога тоа е најпотребно. Им честитам и на колегите од Клиниката за хематологија кои ја практикуваат оваа современа метода во медицината со која еден човек има шанса за нов почеток, изјави министерот Меџити.

Директорката на клиниката за хематологија изјави дека станува збор за редок пример, донорот на матични клетки и пациент кој треба да ги прими, не се во роднинска врска, ниту се познаваат, а нивните клетки се совпаѓаат.

– Денешниот чин на докторката е уште еден чекор до задоволството да се биде лекар и да се спасуваат животите на луѓето. Младата докторка која е донор на матичните клетки, во Македонскиот регистар на доброволни дарители на коскена срцевина при Институтот за имунологија и хумана генетикиа, се пријавила уште кога била студент по медицина, а минатиот месец беше идентификувана како евентуален донор. Не се двоумеше ниту миг, веднаш се согласи да му даде шана за живот на пациент кој не го познава, а боледува од Акутна леукемија, изјави др. Ирина Пановска Ставридис.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK