–>

Грковска-Кежмах: Судиите мора да ја чуваат својата независност, не смее да има солидарност за оние кои се корумпирани

Грковска-Кежмах-Судиите-мора-да-ја-чуваат-својата-независност-не-смее.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKЗаменичката на претседателот на Владата задолжена за политики за добро владеење, Славица Грковска, во Љубљана, Република Словенија, имаше работен состанок со потпретседателката на словенечкиот Судски Совет, Уршка Кежмах, со која размени мислење за механизмите за унапредување на независноста и интегритетот на Судскиот совет.

Вицепремиерката Грковска ги сподели предизвиците со кои се соочува македонскиот Судски Совет, кои придонесоа за губење на кредибилитетот на оваа институција. Таа информираше дека минатата недела во Северна Македонија заврши оценската мисија од страна на Европската комисија, која ја предводеше хрватскиот експерт и судија Бранко Хрватин. Во наредниот период, додаде таа, се очекува да пристигне Извештајот од оценската мисија, по што, нашата држава ќе мора да пристапи кон сериозни реформи.

Во таа насока, додаде Грковска, за нас ќе биде многу важно искуството на земјите членки на Европската Унија во примената на европската регулатива, особено во правосудниот систем и унапредувањето на независноста и јакнењето на интегритетот.

Вицепремиерката Грковска информираше дека на експертскиот тим делегиран од Европската комисија му доставила конкретни предлози преку кои може да се надминат слабостите во Судскиот Совет, а кои се однесуваат на унапредување на мерит системот и на критериумите за избор на судии, унапредување на транспарентноста при изборот, како и низа други решенија во насока на зајакнување на професионалноста, независноста и ефикасноста на оваа институција.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK