Гаши ја поздрави одлуката на Литванија за отворање Дипломатска канцеларија во Скопје

литванија-1.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKПретседателот на Собранието на Република Северна Македонија, Африм Гаши, ја прими Вилма Дамбраускиена, амбасадорка на Литванија на специјална мисија.

На средбата се разговараше за можностите за продлабочување на односите меѓу двете земји, со акцент на поддршката за процесот на интеграција на нашата земја во Европската Унија, како и во делот на економијата и инвестициите.

Претседателот Гаши ја поздрави одлуката на Литванија за отворање Дипломатска канцеларија во Скопје. Притоа изрази очекување дека тоа ќе придонесе за продлабочување на односите меѓу двете земји, кои, иако се пријателски, треба се уште да се работи на нивно понатамошно развивање.

Во однос на интеграциските процеси, преседателот Гаши се заблагодари за континуираната поддршка на аспирациите на Северна Македонија за пристапување кон Унијата и за подготвеноста за споделување на сопственото искуство. Притоа, посочи дека Република Литванија, како и другите балтички земји, е пример како една држава може да ги помине сите историски предизвици и и да стане стабилна и просперитетна членка на ЕУ и на НАТО.

Амбасадорката Дамбраускиена истакна дека Литванија секогаш го поддржува проширувањето на ЕУ и го цени придонесот на нашата земја во НАТО, сметајќи дека интеграцијата на земјите од регионот е од мошне високо значење.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK