Директорите се плашат за нивните фотељи, ако се способни нека работат сами, не ја исклучуваме можноста од штрајк: Тасевски по случувањата во М-НАВ

Директорите-се-плашат-за-нивните-фотељи-ако-се-способни-нека.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKПретседателот на синдикатот на контролори на летање Александар Тасевски, потврди дека вчера бил повикан во МВР, каде, како што рече, му била презентирана пријава од страна на двајца од тројцата директори кои поднеле кривична пријава против него и се пожалиле дека им се заканувал.

„Најодговорно тврдам дека соджината на тој мејл ниту има нешто што асоцира на закани. Оценувам дека тенденциозно и намерно тоа се интерпретира така, за да истите информации се искористат против мене како вид на притисок со намера да се откажеме од нашите активности. А преку мене и до Синдикатот на контролорите на летање, а со самото тоа и до сите професионалци кои во изминатиот период покажаа доблест и се дрзнаа да го кренат својот глас и да покажат дека навистина се подготвени да застанат во одбрана на својата професија и да кажат стоп на клиентелизмот и на непотребните и нестручни вработувања“, рече Тасевски.

Според него, последните чекори преземени од страна на инженерите и техничарите кои си дадоа оставки од своите позиции и функции, дефинитвно кај директорите покажале одреден страв, но тој страв, како што рече, не е по нивните животи туку е страв кој се однесува на нивните директорски фотељи

„Тоа само дополнително им покажува дека ние сме на вистинската патека. И ова што се случи вчера дефинитивно нема да не заплаши“, вели тој.

Најави дека од денеска ќе се започне со депонирање на оставки на контролорите и нивните заменици кои имаат раководни функции.

„Треба да покажеме дека не може вака да се продолжи и директорите да работат под притисок кон вработените и кон синдикатот, со ваков начин на вработување, нека продолжат да работат сами ако се способни за такво нешто. Ова што се случи нема да не заплаши и да не отргне од нашата идеја“, нагласи тој.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK