Денес избор за претседател на Уставниот суд, ќе се знае кој ќе ја наследи Кацарска

kacarska.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKДенеска во 10 часот е закажанa седница за избор за претседател на Уставниот суд.

Според член 7 од Деловникот, Уставниот суд на седница избира претседател од редот на судиите со двотретинско мнозинство од вкупниот број на судиите, со тајно гласање.

Секој судија може да предложи кандидат за претседател на Уставниот суд.

Предлогот за кандидат за претседател на Уставниот суд го утврдува комисија од тројца судии избрани со мнозинство од вкупниот број на судиите.

Ако кандидатот не го добие потребното мнозинство гласови, постапката за избор на претседател се повторува.

Досега на ова место беше Добрила Кацарска, која вчера на прес-конференција даде отчет за сработеното, пришто даде оценка дека со непоколеблива посветеност и истрајност, зачувано е достоинството на Уставниот суд.

„Успеавме да го надминеме секој тест на изджливост и непристрасност на судот и не потклекнавме под еден од најспецифичничните предизвици што ги памети историјата на Уставниот суд, а тоа е 17 месеци функционирање на работ на кворумот со само пет судии, а потоа и без една третина од судиите“, рече Кацарска.

До идниот претседател и граѓаните порача дека треба да бидат комотни бидејќи нема натрупани или заостанати предмети. Очекува судот и натаму да биде ажурен, да се постапува по сите предмети, и да продолжи таму каде што застанала таа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK