Давкова ќе се придржува до официјалната примена на уставното име, велат од нејзиниот кабинет

Гордана-Силјановска-Давкова-се-пријави-за-претседателски-кандидат-на-ВМРО-ДПМНЕ-ќе.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKВо своите јавни настапи, македонската претседателка има право да го употребува името Македонија, како чин на лично право на самоопределување и самоидентификација, почитувајќи ги основните човекови права и слободи, и согласно европските вредности и начела, велат од Кабинетот на претседателката, Гордана Силјановска-Давкова.

Од тука наведуваат дека Давкова ќе се придржува до официјалната примена на уставното име, а во согласност со Уставот, како што беше подготвена од службите на Собранието, свечената заклетва беше потпишана со користење на уставното име.

Македонските институции во последниве 5 години речиси целосно ги исполнија обврските од Преспанскиот договор и претседателката очекува сите македонски партнери да ги почитуваат билатералните и мултилатерални обврски кои ги презеле кон земјата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK