Честитки од ЕУ и САД до Силјановска-Давкова за победата на претседателските избори

Гордана-Силјановска-Давкова-се-пријави-за-претседателски-кандидат-на-ВМРО-ДПМНЕ-ќе.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKПристигнуваат честитки од Европа и САД за големата изборна победа на Гордана Силјановска-Давкова.

Вчера, со своја честитка за професорката Гордана Силјановска-Давкова се огласи и амбасадорката на Швајцарија во Македонија, Вероник Улман. Во нејзината честитка стои:

„Искрено и честитам на Македонија за фер и демократските избори. Честитки за госпоѓата Гордана Сиљановска-Давкова на изборот за првата жена претседателка. Швајцарија со нетрпение очекува да ја продолжиме блиската соработка помеѓу нашите две земји.“

Професорката Давкова упати благодарност за честитките. Во нејзиниот одговор е наведено:

„Почитувана амбасадорке Улман, Ви благодарам на Вашите честитки. Женската солидарност особено ми значи. Нашите две земји имаат одлична соработка и со задоволство очекувам да работиме на зацврстување на македонско-швајцарските односи.“

Честитки до професорката Гордана Сиљановска-Давкова за историскиот избор за прва жена претседателка на Македонија, денеска, на социјалната мрежа Х упати сенаторката од Њу Хемпшир, Џин Шахин. Во нејзината честитка стои:

„Честитки за Гордана Сиљановска-Давкова, првата избрана жена за претседателка на Македонија. Како силен НАТО сојузник, со нетрпение очекувам да работам со Вас, особено за поддршка на вашите напори за членство во ЕУ.“

Професорката Гордана Сиљановска-Давкова се заблагодари на честитките, истакнувајќи го следново:

„Почитувана сенаторке Шахин, Ви упатувам благодарност за Вашите честитки. Секогаш ја потенцирам важноста на женската солидарност. На тој начин ние инспирираме! Со особено задоволство очекувам да ја прошириме нашата соработка и нашето стратешко сојузништво во НАТО, како и да ги продлабочиме пријателските македонско-американски односи.“

Честитки по повод победата на професорката Гордана Сиљановска-Давкова стигнаа и од Европската Унија. Професорката Сиљановска-Давкова упати јавна благодарност преку следното соопштение:

Денеска, како избрана претседателка, добив официјално соопштение од Европската Унија со кое ми се честита победата на изборите.

Темелот на мојата на кампања беше градењето на КОНСЕНЗУС помеѓу сите политички партии во Собранието, како од власта, така и од опозицијата, граѓанското општество и македонските граѓани, независно од нивните разлики.

Нашиот клучен стратешки проект е Европската интеграција и истата останува да биде темел за градењето на консензус помеѓу различните чинители во општеството.

Потенцирам дека под мое водство нашата надворешна политика ќе продолжи да биде целосно усогласена со заедничката надворешна и безбедносна политика на Европската Унија.

Проширувањето останува најголемото надворешно политичко достигнување на Унијата и во овој клучен час за Европа, повикувам на продолжување на пристапниот процес базиран на најважните европски вредности и основните принципи на основачките договори на Европската Унија, меѓу кои се владеењето на правото, демократијата и почитувањето на идентитетот на сите европски граѓани и народи.

Како еден од основачите на Европското движење во Македонија (и поранешна Југославија), повеќе од 30 години работам посветено на процесот на евроинтеграција преку афирмација на европските вредности во нашето општество, како и на конкретни граѓански иницијативи за реформи во повеќе сектори, како правосудството, здравството, образованието, безбедноста итн. Особено потенцирам дека секогаш сум се залагала за активно вклучување на граѓаните како клучни чинители во пристапниот процес кон ЕУ.

Вчера, на 9 мај го прославивме Денот на Европа, потсетувајќи се на големата идеја на Шуман, за европско обединување базирано на мир и солидарност, јадрото на денешната Европска Унија. Таквата силна симболика е мојот прв и основен принцип по кој ќе се водам како претседателка.

Со нетпрение очекувам да ја продолжам соработка со Европската Унија за конечно заокружување на европската интеграција на целиот регион.

Честитки на македонски јазик за победата на проф. д-р Гордана Сиљановска-Давкова, завчера, 9 мај 2024 година на социјалната мрежа фејсбук, упати претседателот на Република Франција, Емануел Макрон. Во честитка се потенцира француската поддршка за Македонија кон целосна евроинтеграција при што е наведено следново:

„Се отвора нова страница кај нашите македонски пријатели. Ја поздравувам храбрата посветеност на Стево Пендаровски, а на Гордана Сиљановска-Давкова ѝ ги упатувам моите срдечни честитки за изборот за Претседател. Франција остнува на страната на Македонија за да ја придружува во реформите и нејзината европска иднина.“

Професорката Гордана Сиљановска-Давкова упати благодарност за честитиката на македонски и на француски јазик, истакнувајќи ја улогата на Франција како една од основачите на ЕУ и потенцирајќи дека како претседателка ќе се залага за градење на консензус кој ќе овозможи македонските граѓани да живеат европски. А исто така, ја потенцира и билатералната соработка за зајакнување македонско-француските односи. Во одговорот на професорката Гордана Сиљановска-Давкова стои:

„ Претседателе Макрон, Ви благодарам за честитките! Франција, како една од земјите основачи на ЕУ има најважна улога и одговорност за успех на европскиот проект. Вашата поддршка се надевам ќе го отвори патот на Македонија кон Европа, а она што можам да се заложам е дека ќе градам консензус за реформи кои ќе им овозможат на македонските граѓани да живеат европски. Воедно, како две пријателски земји во мојот мандат ќе работам на зајакнување на билатералните односи, особено економската, културната и научната размена.“

Пријателска честитка на изборот за претседателка на проф. д-р Гордана Сиљановска-Давкова упати претседателот на Република Унгарија, Тамаш Суљок . Во честитката на унгарскиот претседател стои:

„Честитки за Гордана Сиљановска-Давкова на изборот за нова претседателка на Македонија. Со задоволство очекувам да соработуваме и да ги зајакнеме нашите билатерални односи.“

Благодарност за честитката изрази професорката Гордана Сиљановска-Давкова потенцирајќи ја важноста на европската интеграција. Во нејзиниот одговор на унгарски и на англиски јазик, наведено е следново:

„Почитуван претседателе Суљок, Ви благодарам на Вашите честитки. Да ја продолжиме нашата соработка во насока на зацврстување и продлабочување на нашите одлични македонско-унгарски односи и да работиме заедно на заокружување на проектот за европска интеграција.“

Целосната кореспонедција по повод честитките до проф. д-р Гордана Сиљановска-Давкова може да ја проследите на нејзините профили на социјалните мрежи.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK