Царинската управа: Одземено товарно возило и стока во вредност од над 92.000 евра

Царинската-управа-Одземено-товарно-возило-и-стока-во-вредност-од.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKЦарински инспектори од Секторот за контрола и истраги од Царинската управа привремено задржаа товарно моторно возило со полуприколка, натоварено со алуминиумски котури во вредност од 92.635,70 евра, откако возачот на возилото – странски државјанин, при влез во Република Северна Македонија на ГП Богородица се обидел на царинскиот орган да му стави на увид транспортно средство на кое е поставено царинско обележје – пломба и овозможил отварање на делот од возилото во кое е сместена стоката.

Имено во петокот, на 8 декември, царинските инспектори на ГП Богородица селектирале на детален преглед, товарно моторно возило со грчки регистарски таблички управувано од грчки државјанин, кое транзитирало од Република Грција до Република Германија. Притоа е утврдено дека сајла со поголема должина е намотана на задниот дел кај рачките кој служат за затварање на приколката, а со самото подигање на металната шипка на која што е обвиткана ролетната, церадата се отвара без да се оштети царинското обележје – царинска пломба.

Со ваквата поставеност на сајлата, возачот направил можност за вадење или пак ставање на друга стока во возилото при премин на гранична царинска линија, со што се прекршува царинската регулатива.

Против возачот ќе биде поднесена соодветна пријава до надлежниот суд за сторен прекршок по член 263 од Царинскиот закон, а согласно член 269 од Царинскиот закон, одземени се стоката и возилото – влекач и приколката и ќе бидат предадени на Агенцијата за управување со одземен имот, информираат од Царинската управа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK