Богоев од посетата на ИГМ Трејд: Дијалог и спроведување мерки за олеснување на трговијата, клучно за забрзан раст на економијата

insta-3.jpeg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK„ИГМ Трејд е еден од најголемите домашни инвеститори во државата со вкупни инвестиции на ниво на групација во 2023 година од 15 милиони евра и извоз од 120 милиони евра. Оваа компанија е пример како со визија може да се прерасне во светски гигант кој е препознатлив и на меѓународниот пазар. Континуираниот дијалог со македонските компании е во насока на креирање ефективни политики и мерки со коишто ги подобруваме услугите, а со тоа и условите за водење бизнис. Ова е клучно за остварување забрзан раст на економијата, што придонесува за повеќе работни места и подобрување на животниот стандард“, истакна директорот Стефан Богоев при посетата на македонската компанија ИГМ Трејд во Кавадарци.

„Како институција која е партнер на македонските компании, од голема важност ни е спроведување реформски политики и имплементација на мерки коишто за компаниите ќе значат олеснување на трговијата, а преку имплементација на системи коишто ќе придонесат за отстранување на бирократските процедури и побрзо издавање на потребните одобренија за увоз и извоз. Во моментов преземаме активности за имплементација на Национален едношалтерски систем, кој подразбира имплементација на еден цел реформски процес во кој се вклучени 16 институции се со цел да се овозможи олеснување и забрзување на трговијата како клучно за подобрување на условите за водење бизнис и забрзана интеграција во единствениот пазар на ЕУ. Паралелно работиме и на унапредување на останатите системи и нивно усогласување со системите што се користат во ЕУ“, вели Богоев.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK