Американскиот амбасадор во Бугарија за македонско-бугарското прашање: „Не поддржуваме дијалог кој промовира дискриминација, омраза или непријателство“

1-5-800x500.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK„Ние не поддржуваме дијалог кој промовира дискриминација, омраза или непријателство, покажана од која било земја кон соседните земји или заедници во земјата“, ова во интервју за бугарски медиум го изјави американскиот амбасадор во Бугарија, Кенет Мертен, запрашан за македонско-бугарското прашање.

„Ние не поддржуваме дијалог кој промовира дискриминација, омраза или непријателство, покажана од која било земја кон соседните земји или заедници во земјата. Ние ја осудуваме секоја дискриминација. Не мислиме дека тоа е добро за меѓусоседските односи или за односите меѓу различните заедници во одредена земја, важно е да не се заборави дека пред околу две години беше потпишан договор меѓу Република Северна Македонија и Европската Унија, мислам дека овие земји (т.е. – земјите од регионот) вклучително и Северна Македонија, мора да работи на остварување на критериумите за членство во Европската Унија“, коментира Мертен.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK