Рош Македонијa се придружи кон глобалното движење на Унијата за меѓународна контрола на рак заедно со неколку пациентски и граѓански здруженија

IMG_6555
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Скопје, 5 февруариСветскиот ден за ракот, 4ти февруари се одбележува како дел од глобалното движење кое го предводи Унијата за меѓународна контрола на рак. Целта на ова движење е да се трансформира справувањето со ракот и да се зачуваат животите на луѓето преку навремена детeкција на превентабилните канцери и обезбедување на соодветен третман достапен за сите пациенти без оглед на тоа каде живеат и што работат. Мотото на тригодишната кампања Close the care gap, истакнува преку унапредување на превентивните мерки, дијагнозата, третманот и нивна достапност за сите, важноста на намалувањето на нееднаквостите во пристапот до соодветна здравствена грижа,  преку обезбедување достапна  и соодветна превенција, дијагноза и третман за сите.

За да се постигнат реални и одржливи промени во здравјето на луѓето и заедницата, мора да работиме заедно! Во РОШ, ги поддржуваме стратешките партнерства и соработки. Со формирање на партнерства меѓу пациентските организации, јавните власти, здравствените професионалци и фармацевтската индустрија, како и преку разбирање и адресирање на потребите на пациентите, можеме да оствариме системски промени се со цел да се намали нееднаквоста во обезбедување на здравствена грижа.

Поттикнати заедно, со иста цел, го одбележавме денот и ја официјализиравме нашата заедничка заложба за унапредување на здравствениот систем во Р.С. Македонија и намалување на јазот во нееднаквата здравствена грижа. Во склоп на одбележувањето на денот на ракот, се одржа работилница “За еднаков пристап до здравствена грижа” на која беа акцентирани  приоритетите за соработка и потпишавме Декларација за борба против рак кон која се приклучија следниве пациентски/граѓански здруженија:

  • Живот со Предизвици – Здружение на граѓани со ретки болести
  • ХЕМА-ОНКО – Здружение посветено на пациенти со рак и нивни негуватели
  • Фемина М – Здружение за помош и поддршка на пациенти со гинеколошки заболувања  Хепар Центар
  • JИА – СКОПЈЕ – Здружението на родители на деца со јувенилен идиопатски артритис
  • ЕСЕ – Здружение за еманципација, солидарност и еднаквост на жените
  • МЗМП – Македонското здружение на млади правници
  • САНО – Здружение за подобро здравство, образование и социјална грижа

Декларацијата говори гласно за тоа што е важно за нас! Да се намали јазот во пристапот до соодветна и современа здравствена грижа за сите пациенти со рак во Р.С. Македонија, само тогаш ќе направиме суштествени промени во здравството и поубава иднина за сите!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK