Научниците завршија 13-годишно истражување за сексуалниот живот на мачките

mace_macka_01-678x381
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Истражувачите во Русија завршија 13-годишно истражување за сексуалниот живот на мачките, што според нив ќе овозможи поефективни техники за размножување на педигре мачки.Како дел од експериментот, истражувачите од Универзитетот за пријателство на народите во Русија (Универзитет RUDN) набљудувале парење на мачки од 2010 до 2023 година во ветеринарните клиники во руските градови Луганск и Омск.

Научниците набљудувале 102 мачки од различни раси, вклучувајќи сијамски, сибирски и руски блуз. Тие го набљудувале процесот на парење на мачки сместени во соба со четири видео камери.

Тие, исто така, го мереле нивото на тестостерон на машките мачки ден пред парењето, го процениле времетраењето на односот и рефлексот на грпкање, ејакулацијата и го забележале бројот на обиди за монтирање и движења на парење.

Како резултат на тоа, тие ги поделија машките мачки на четири типа врз основа на сексуалниот темперамент – неинхибирани, живи, мирни и слаби.

Според научниците, студијата ќе помогне поефикасно да се одгледуваат педигре животни. Истражувачите исто така поднеле барање за патент за нивниот метод за одредување на сексуалниот тип на мачки. Сепак, одгледувачите сè уште се во несогласување околу тоа кој темперамент е најдобар за потребите на размножувањето.

Според руската платформа за онлајн класифицирани реклами Avito, шкотски Фолд е најпопуларната раса на чисти мачки во Русија, која ја пребаруваат 37% од корисниците. Британскиот Shorthair е на второ место со 22% од барањата, а Мејн Кунс е трет со 8%. Бенгалски, канадски, Дон Сфинкс и Абисински мачки исто така влегоа во првите седум.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK