Оскаровците мора да почитуваат едно правило или Академијата би можела да ги тужи

oskar.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKДобивањето Оскар е едно од најголемите достигнувања во филмската индустрија, но победниците мора да потпишат договор со Академијата и да следат строго правило. Оваа година, Силијан Марфи, Роберт Дауни Џуниор и Ема Стоун се само дел од актерските ѕвезди кои освоија Оскар на недамнешното 96-то доделување на филмските награди. Тие ќе мора да почитуваат посебно правило во врска со златната статуетка и што точно можат да направат со неа.

Меѓу прописите на Оскарите, се објаснува дека на победниците им е забрането да се обидуваат да ја продадат својата награда, освен ако претходно не исполнат одредени услови. Без оглед на причината за продажба на Оскарите, Академијата објаснува: „Добитниците на наградите нема да ја продаваат или на друг начин да ја отстранат статуетката, ниту да дозволат таа да биде продадена или одземена со закон, без претходно да ја понудат на продажба на Академијата за 1 долар. ”

Иако статуата е позлатена, победниците се обврзани да ја понудат на Академијата за само 1 долар доколку одлучат да ја продадат. Веб-страницата на Академијата додаде: „Оваа одредба ќе важи и за наследниците на добитниците на Оскар кои можат да ја добијат статуата како подарок или наследство“.

Правилото е на сила од 1951 година и дури предизвика тужби против оние кои не го почитувале. Во 2014 година, Џозеф Тутало го даде на аукција Оскарот што го доби неговиот вујко Џозеф Рајт во 1943 година.

Успешно го продаде за 79.200 долари, но Академијата потоа ги тужеше Тутал и аукциската куќа за прекршување на договорот. Судот во Калифорнија пресуди во корист на Академијата, принудувајќи го лицето кое победи на аукцијата да ја врати статуата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK