–>

Нов вид перуанска змија наречена по Харисон Форд

1692179088_unnamed-file.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKПознато е дека Индијана Џонс не поднесува змии, но Харисон Форд, актерот кој го портретира славниот археолог авантурист, сега има вистински рептил кој го носи неговото име.

Новопронајден вид змии во Перу го доби името Tachymenoides harrisonfordi во чест на актерот и неговото залагање за животната средина.

Тој има и мравка и пајак наречени по него.

Форд, кој е потпретседател на непрофитната организација Conservation International, изјави: „Овие научници продолжуваат да ги именуваат животните по мене, но секогаш животни што ги плашат децата. Не разбирам. Слободното време го поминувам дома. Им пеам приспивни песни на моите растенија босилек за да не се плашат од ноќта.“

За разлика од неговиот лик, Индијана Џонс, Форд потенцира дека всушност сака змии и дека „брзо се сродил со оваа“.

„Змијата има очи во кои можете да се удавите, а го поминува поголемиот дел од денот сончајќи се покрај базен со нечиста вода – веројатно ќе бевме пријатели во раните 60-ти“, рече Форд.

„Ова е потсетник дека има уште многу да се научи за нашиот див свет – и дека луѓето се еден мал дел од неверојатно огромна биосфера“.

Откритието, заедничка соработка помеѓу научници-истражувачи од Перу и САД, е направено во националниот парк Отиши во Перу.  Долга е околу 40 сантиметри и не е опасна за луѓето.

„За биолог, опишување на нов вид и негово објавување под ново име е една од највиталните активности во време на криза со биодиверзитетот или биолошка разновидност,“ изјави Едгар Лер, водечки научник на проектот.

„Само познати организми може да бидат заштитени,“ рече научникот. Тој се надева дека откритието ќе го привлече вниманието на кризата со изумирање со која се соочуваат видовите ширум светот.

Влекачите се особено склони кон изумирање, со повеќе од една петтина од сите влекачи кои моментно се загрозени, покажа студијата чии автори се истражувачите од „Конзервејшн интернешанл“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK