Две години условен затвор и 250.000 евра глоба: познатата француска актерка Изабела Аџани е осудена за даночно затајување

Две-години-условен-затвор-и-250000-евра-глоба-познатата-француска.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKКривичниот суд во Париз вчера ја осуди познатата француска актерка Изабела Аџани на 2 години условен затвор и глоба од 250.000 евра за затајување данок и перење пари.

Таа е прогласена за виновна за фиктивно престојување во Португалија за даночни цели во 2016 и 2017 година, како и за пријавување донација од 2 милиона евра како заем. Префрлила и 120.000 евра преку американска сметка, кои не ги пријавила.

Истрагата за даночната измама на Аџани беше отворена во 2016 година кога нејзиното име се појави во познатите Панамски документи, каде што беше откриено дека таа има фиктивна компанија на Британските Девствени Острови. Истрагата во оваа пригода не резултира со плод, но откри други сомнежи.

Се проценува дека со регистрацијата во Португалија затаила данок од 236.000 евра. Нејзините адвокати истакнуваат дека таа била лошо советувана. Таа во исто време беше осудена за два милиона евра префрлени на нејзината сметка во 2013 година од влијателен сенегалски бизнисмен, претседател на Олимпискиот комитет на Сенегал и член на Меѓународниот олимписки комитет, Мамаду Дијагна Ендијај. Според обвинението, станува збор за донација претворена во заем со која Аџани може да проневери 1,2 милион евра.

Казната што ѝ е изречена е нешто повисока од онаа што ја бараше државниот обвинител, кој бараше една и пол година условен затвор, 250.000 евра и две години губење на граѓанските права. Актерката беше обвинета за систематско намалување на даноците од 2013 до 2017 година, со акцент дека како јавна личност треба да даде пример во исполнувањето на обврските.

Два месеца процесот се одвиваше без присуство на Изабела Аџани, а пресудата беше донесена и во нејзино отсуство. Актерката решително ги негира обвинувањата, а нејзините адвокати за време на одбраната ја истакнаа нејзината добра волја да соработува во текот на процесот. Судот, очигледно, тоа не го зел предвид.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK