„Временски сензации“ – изложба на скулптурите од керамика на Боро Новаковски

FB-i-Insta-post-Boro-Novakovski.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKСкулптури од керамика на Боро Новаковски – Новак ќе бидат изложени во Уметничкиот Центар АРТ ХАБ во Скоопје, ГТЦ, 2 кат.

Изложбата ќе се отвори на 18 април – четврток, со почеток во 20 часот.

На изложбата ќе бидат презентирани ретките сочувани дела на Боро Новаковски-Новак, чијашто кариера како ќерамичар започнува во средината на 50-тите години. Неговите првични обиди за изработка на ќерамички скулптури биле скромни, обидувајќи се да додаде украси и бои на грнчарски производи. Сепак, набрзо го менува овој приод, фокусирајќи се на изучување на ќерамичарскиот занает и создавањето на сопствени уникатни скулптури.

Делата на Боро се одликуваат со нежни линии и хармонични облици, отсликувајќи го неговиот интимен и личен пристап кон ќерамиката. Тие се трајни сведоци за неговата страст и посветеност на ќерамичарската уметност. Оваа изложба нуди уникатен поглед во неговиот свет, каде што секоја скулптура раскажува своја приказна, проткаена со историја, уметност и емотивна длабочина.

За сите љубители на уметноста изложбата ќе трае до 18 мај.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK